KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

Besplatno pregledano više od 700 pacijenta

Četvrtak 07. jun/lip 2018.

U sklopu akcije besplatnog pregleda kože ljekari Klinike za dermatovenerologiju KCUS pregledali su oko 700 pacijenata. Pregledani su mladeži i lezije sumnjivi na karcinom kože.

 

Kampanja je organizirana u saradnji sa Udruženjem za prevenciju i borbu protiv raka kože „Melanoma u BiH" zajedno sa partnerima povodom obilježavanja Evropskih dana borbe protiv raka kože i negativnog uticaja UV zračenja.

 

Prema riječima generalne direktorice KCUS prof. dr. Sebije Izetbegović, KCUS već nekoliko godina učestvuje u ovom projektu.

 

„ Pacijenti su veoma osviješteni upravo zahvaljujući ovakvoj akciji. Naši doktori su postigli cilj koji su željeli, javljaju se građani sa svakom sumnjivom promjenom na koži. Odgovara im što je besplatno, nije potrebno da donesu uputnicu ili zdravstvenu knjižicu", rekla je prof. dr. Izetbegović.

 

Naglasila je da se ova akcija provodi jednom godišnje. U subotu 2. juna medicinski tim KCUS-a ispred SSC pregledao je više od 400, a danas na Klinici za dermatovenerologiju oko 300 pacijenata.

 

Mr. sci. dr. Hana Helppikangas ističe da se pregledi realiziraju u svim zdravstvenim ustanovama u BiH, ali da je KCUS glavna centrala.

 

„Kampanja je fokusirana na važnost rane dijagnoze, osobito melanoma kao najagresivnijeg karcinoma u humanoj patologiji. Važno je spomenuti da svaka opekotina u djetinjstvu može kasnije da dovede do karcinoma kože. Naša obaveza je da pričamo o prevenciji i o melanomu koji najčešće nastaje iz mladeža. Melanom je jedan od najagresivnijih karcinoma, u slučaju ako nije dijagnosticiran na vrijeme metastaze se šire po tijelu", navela je dr. Helppikangas

 

Kaka kaže, ovakve akcije nekome mogu da spase život, jer je tokom današnje akcije otkriveno nekoliko sumnjivih promjena na koži.

 

 

PRESS KCUS

KCUS
KCUS - Utorak 14. aug/kol 2018.
Uskoro otvaranje dnevne onkološke bolnice KCUS
KCUS - Petak 03. aug/kol 2018.
SAOPĆENJE ZA JAVNOST
Objavljeno 1.8.2018 u 10:22
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 15 beba, od toga 8 dječaka i 7 djevojčica. - U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine KCUS pregledana su 203 pacijenta. U internističkoj ambulanti 82, a u hirurškoj ambulanti 121 pacijenta.