KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

Besplatno testiranje na HIV i hepatitis

Četvrtak 01. dec/pro 2016.

Klinika za infektivne bolesti, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu,  i ove godine obilježava „Sedmicu testiranja na HIV i hepatitis", u okviru koje se danas na platou ispred BBI centra vrši besplatno testiranje na HIV i hepatitis, u terminu od 13.00h do 20.00h.

 

„European Testing Week" – Evropska sedmica testiranja je inicijativa koja je lansirana od strane „HIV in Europe" 2013. godine, s ciljem podizanja svijesti o važnosti testiranja i koristima koje donosi testiranje na HIV. U BiH s HIV-om živi oko 300 osoba. Već 28 godina, 1. decembra, obilježava se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Ova nekada neizlječiva i smrtonosna bolest, danas uz pomoć antiretrovirusne terapije, postala je kao i sve druge hronične bolesti s kojom se živi i s kojom oboljeli mogu kvalitetno proživjeti normalan životni vijek.

 

„Ove godine u našoj klinici od 12 novih slučajeva pet njih je imalo 21 do 25 godina što je, priznaćete, zaista poražavajuće. To je izuzetno mlada populacija. Svi su se oni zarazili seksualnim putem. Ostali su bili dobna skupina od 29 do 32 godine, a najstariji pacijent je imao 58 godina" - kazala je prim. dr. Vesna Hadžiosmanović, šefica Odjela za HIV/AIDS Klinike za infektivne bolesti KCUS.

 

Danas, pacijenti koji se liječe u Klinici za infektivne bolesti u Sarajevu su uglavnom rani prezenteri svoje bolesti, čime se, istakla je Hadžiosmanović, smanjuje i morbiditet i mortalitet te se smanjuje incidenca novoregistrovanih HIV slučajeva unutar države.

„Zahvaljujući moćnoj antiretroviralnoj terapiji, koja je doživotna, HIV inficirana osoba može da doživi duboku starost, odnosno da se životni vijek inficirane osobe ne razlikuje od životnog vijeka neinficirane „  naglasila je dr. Hadžiosmanović.

 

Sedmicu testiranja su do sada podržale 24 internacionalne organizacije, uključujući i UNAIDS, European AIDS Clinical Society, AIDS Action Europe, European Liver Patient Associartion i World Hepatitis Alliance.  Slogan ovogodišnje kampanje je „Testiraj. Tretiraj.Preveniraj."

 

 

KCUS
KCUS - Četvrtak 26. apr/tra 2018.
Uveden režim redovnih posjeta bolesnicima u KCUS
Objavljeno 14.5.2018 u 08:18
U toku proteklog vikenda u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 26 beba, od čega 14 dječaka i 12 djevojčica. - U toku proteklog vikenda u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 411 pacijenata. U hirurškoj ambulanti 271, a u internističkoj 140 pacijenata.