KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

Bolja usluga bolesnicima i bolji uslovi rada uposlenicima

Srijeda 25. apr/tra 2018.

Nakon što su fuzijom srodnih klinika formirane dvije: Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju i Klinika za bolesti uha, grla i nosa sa hirurgijom glave i vrata, pacijentima je pružena bolja zdravstvena usluga, te su poboljšani uslovi rada za uposlenike.

Prema riječima prof. dr. Dželaludina Junuzovića, direktora hirurških disciplina KCUS, to je samo jedna od pozitivnih aktivnosti ovog menadžmenta.

„ Sada je našim medicinskim timovima puno lakše raditi. Tokom operativnih zahvata jedni drugima mogu pomoći, asistirati. Smanjen je broj nepotrebnih pripravnosti i dežurstava i manji je broj sestara u dežurstvu, popunjenost klinika pacijentima je veća kao i iskorištenost kapaciteta operativnih sala", rekao je prof. Junuzović.

Podsjećamo,Klinika za vaskularnu hirurgiju bila je van kruga KCUS, pacijenti su se svakodnevno morali transportovati u zgradu Centralnog medicinskog bloka (CMB), gdje se rade operativni zahvati.

„ Bolesnicima je olakšano, jer su sve ambulante organizovane u prostorijama DIP-a. Imamo sofisticirane operacione sale, među kojima se nalazi hibridna sala, najbolja u regionu. U ovoj OP sali je nedavno urađena operacija TEVAR, koja do sada nije rađena u KCUS. Ranije su takve operacije radili samo inozemni stručnjaci. Na ovoj Klinici od novembra 2017. godine ne postoje liste čekanja, dok se na Klinici za bolesti uha, grla i nosa sa hirurgijom glave i vrata čeka samo na operaciju krajnika", naveo je prof. dr. Junuzović.

Tokom prva tri mjeseca na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju operisano je 252,a u ambulantama je pregledano 2708 pacijenata. Pokrenuto je uvođenje 16 novih procedura. Na Klinici za bolesti uha, grla i nosa sa hirurgijom glave i vrata operisano je 386, pregledano je 5428 pacijenata. U istom periodu je urađeno i 136 ambulantnih operacija.

 

PRESS KCUS

KCUS
KCUS - Utorak 14. aug/kol 2018.
Uskoro otvaranje dnevne onkološke bolnice KCUS
KCUS - Petak 03. aug/kol 2018.
SAOPĆENJE ZA JAVNOST
Objavljeno 1.8.2018 u 10:22
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 15 beba, od toga 8 dječaka i 7 djevojčica. - U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine KCUS pregledana su 203 pacijenta. U internističkoj ambulanti 82, a u hirurškoj ambulanti 121 pacijenta.