NASLOVNA TELEFONSKI IMENIK FAQ
°C vrijeme
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođene su 4 bebe, od toga 3 dječaka i 1 djevojčica. - U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 9 pacijenata. U internističkoj 5, a u hirurškoj ambulanti 4 pacijenta.
Objavljeno : 5.12.2017 u 08:51 Svi izvještaji
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođene su 4 bebe, od toga 3 dječaka i 1 djevojčica.
U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 9 pacijenata. U internističkoj 5, a u hirurškoj ambulanti 4 pacijenta.
Facebook stranica Youtube kanal
BOS
ENG
Smanji tekst
Povečaj tekst
BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU
ETIČKA LINIJA
ANONIMNA PRIJAVA NEPRAVILNOSTI
+387 (0) 33 297 000
Centrala UKCS Informacije
O UKCS-U KLINIKE I SLUŽBE ODNOSI S JAVNOŠĆU KONKURSI I OGLASI ZAKONI KONTAKTI INFORMACIJA ZA PACIJENTE

Demantij na pisanje Dnevnog avaza

Srijeda 21. jun/lip 2017.
Imajući u vidu niz neistina objavljenh u dnevnim novinama Dnevni avaz, kao i na portalu ove novinske kuće, ovim putem objavljujemo Demantij koji smo uputili uredništvu, a kako bismo spriječili širenje daljih neistina.

Sarajevo, 21. Juni 2017. godine

„Dnevni avaz"

n/r Glavne i odgovorne urednice

Gospođa Dženana Burek

Predmet: Demant

Tekst objavljen u Dnevnom avazu 21.06.2017. godine pod naslovom „I pacijenti strahuju od Sebije Izetbegović" je napisan tendenciozno i sadrži puno neistina i netačnih navoda.

Nepobitna je činjenica da pacijenti u KCUS moraju poštivati bolničke standarde i kućni red ustanove u kojoj su hospitalizirani prema usvojenim procedurama i Zakonu o pravima i obavezama pacijenata FBiH, kao što je praksa i u drugim zemljama. Nijedan pokretni pacijent nije „prikovan" za svoje bolesničke krevete, jer bolnica nije zatvor. Posjeta bolesnicima je dozvoljena svaki dan od 15,30 do 16,30. Ako nije bilo posjeta bolesnicima u vrijeme dolaska Vašeg novinara, koji je uzgred rečeno bio nenajavljen i neodobren po važećim procedurama koje su na snazi još od vremena prethodnog menadžmenta, ne znači da je posjeta pacijentima zabranjena. Sva prava pacijenata su ispoštovana od svih uposlenika KCUS, ali isto tako pacijent ima obavezu da ne remeti rad i radnu disciplinu klinike na kojoj se liječi, a sve u vlastitom interesu i interesu drugih pacijenata. Krug bolnice pacijenti ne mogu napuštati tokom liječenja radi prevencije neželjenih događanja, što je praksa u svim medicinskim ustanovama.

Prozivanja i insinuacije vezane za rad Klinike za onkologiju i liječenja onkoloških pacijenata radioterapijom su upotpunosti netačne. Sa ove Klinike ni jedan pacijent nije prijavio „zastrašivanje", niti bilo kakav vid neetičnog ponašanja prema pacijentu. Kvar na aparatu je otklonjen, te se zračenje pacijenata provodi po pravilima dobre kliničke prakse i usvojenih protokola liječenja ovih bolesnika. Do kraja sedmice će biti pružena radioterapija za oko 90 bolesnika. I sami bolesnici, samostalno i dobrvoljno, iskazuju zadovoljstvo zbog brze reakcije u otklanjanju kvara na linearnom akceleratoru i pruženom liječenju. Zbog toga smo više nego iznenađeni navodima o nekakvom nezadovoljstvu pacijenata u KCUS, naročito nakon rješavanja problema sa linearnim akceleratorom.

Pisanje novinara Dnevnog avaza shvatamo u najmanju ruku kao nekorektan i neprofesionalni stav i udar na dignitet najveće zdravstvene institucije u Bosni i Hercegovini, kroz koju dnevno prođe oko 12.000 pacijenata putem ambulantno-polikliničkog dijela i u kojoj se u hospitalnim kapacitetima dnevno liječi nekoliko hiljada bolesnika. Ova zdravstveno-obrazovna institucija je uvijek otvorena za dobronamjerne primjedbe, koje mogu doprinijeti poboljšanju rada, a sve neutemeljene navode, neistine i insinuacije shvatamo kao atak, prije svega, na liječenje naših bolesnika, ali i na 3.600 uposlenika KCUS i njihovih porodica.

 


Direktorica Internističke discipline

Prof.dr. Senija Rašić


Klinika za onkologiju

Prof.dr. Semir Bešlija 

Doc.dr. Timur Cerić


KCUS
KCUS - Srijeda 13. dec/pro 2017.
KCUS funkcionira uspješnije nego ranije
KCUS - Četvrtak 07. dec/pro 2017.
Magazin "Stav": Klinike u rangu sa svjetskim centrima