NASLOVNA TELEFONSKI IMENIK FAQ
°C vrijeme
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođene su 4 bebe, od toga 3 dječaka i 1 djevojčica. - U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 9 pacijenata. U internističkoj 5, a u hirurškoj ambulanti 4 pacijenta.
Objavljeno : 5.12.2017 u 08:51 Svi izvještaji
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođene su 4 bebe, od toga 3 dječaka i 1 djevojčica.
U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 9 pacijenata. U internističkoj 5, a u hirurškoj ambulanti 4 pacijenta.
Facebook stranica Youtube kanal
BOS
ENG
Smanji tekst
Povečaj tekst
BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU
ETIČKA LINIJA
ANONIMNA PRIJAVA NEPRAVILNOSTI
+387 (0) 33 297 000
Centrala UKCS Informacije
O UKCS-U KLINIKE I SLUŽBE ODNOSI S JAVNOŠĆU KONKURSI I OGLASI ZAKONI KONTAKTI INFORMACIJA ZA PACIJENTE

Klinici za očne bolesti uručena dva značajna aparata

Ponedjeljak 02. okt/lis 2017.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

 

Klinici za očne bolesti isporučena dva značajna aparata

 

Menadžment KCUS za Kliniku za očne bolesti obezbijedio je dva značajna aparata za dijagnostiku očnih bolesti – aparat za kompjuterizirano vidno polje i aparata za optičku koherentnu tomografiju - OCT. Vrijednost ova dva aparata je oko 90 000 KM.

 

Primopredaji su prisustvovali generalna direktorica prof. dr. Sebija Izetbegović, direktor hiruških disciplina prof. dr. Dželaludin Junuzović i šefica Klinike za očne bolesti prof. dr. Emina Alimanović.

 

Prema riječima prof. dr. Alimanović, ova dva aparata koriste se za dijagnosticiranje niza očnih oboljenja. Praćenjem anatomskih i funkcionalnih parametara vida omogućeno je dijagnosticiranje oboljenja glakuma, neurooftalmoloških oboljenja, bolesti makule itd. Kombinacijom ove dvije metode uz oftalmološki pregled i ostale dijagnostičke metode dolazi se do tačne i blagovremene dijagnoze.

 

„Klinika za očne bolesti u posljednju godinu i po je doživjela veliki napredak u radu uvođenjem novih metoda rada: neinvazivne bezšavne mikrohirugije vitrektomija 23 i 25 G, mikroincizione fakoemulzifikacije katarakte – 2,75 i 2,2 mm. Provedena je edukacija i doedukacija četiri oftalmologa. Na taj način veliki broj operativnih zahvata koji se ranije obavljao u inostranstvu, sada se rade ovdje. Našim pacijentima omogućen je veći komfor liječenja i kontrolni pregledi u svojoj zemlji. Na Klinici za očne bolesti, KCUS dnevno se pregleda od 160 - 180 pacijenta, uradi od 8-12 operativnih zahvata uz implantacioni materijal koji se nabavlja putem Kliničke apoteke. Na Klinici je uposleno 15 oftalmologa i 25 medicinskih sestara. Klinika predstavlja nastavnu, naučnu i profesionalnu bazu za učenje oftalmologije u širem regionu. Svakodnevno oftalmološka znanja i vještine stiče od 10-12 specijalizanata oftalmologije iz BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije. Klinika postaje regionalni centar za učenje vitreoretinelne hirurgije", rekla je prof. dr. Alimanović.

Klinika za očne bolesti je nastavna baza Katedre za oftalmologiju Medicinskog i Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, gdje studenti iz zemlje i inostranstva uče oftalmologiju.

Obzirom na starost, istrošenost i česte kvarove postojećih aparata, nabavka dva nova aparata za kompjuterizirano vidno polje i optičku koherentnu tomografiju značajno će olakšati rad, poboljšati dijagnosticiranje i liječenje očnih oboljenja, i omogućiti realizaciju niza značajnih naučnih internacionalnih i domaćih istraživačkih projekata.

 

PRESS KCUS

 

KCUS
KCUS - Četvrtak 07. dec/pro 2017.
Magazin "Stav": Klinike u rangu sa svjetskim centrima
KCUS - Petak 01. dec/pro 2017.
OBILJEŽEN SVJETSKI DAN BORBE PROTIV HIV/AIDS-a
KCUS - Srijeda 29. nov/stu 2017.
Poziv uposlenicima KCUS