KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

Klinika za fizijatriju i rehabilitaciju KCUS vodeća u ovoj oblasti medicine

Utorak 06. feb/vel 2018.

Klinika za fizijatriju i rehabilitaciju KCUS jedna je od najboljih ustanova u Kantonu Sarajevu, koja zdravstvenim osiguranicima pruža uslugu fizikalnog tretmana u Odjelu koji se nalazi na Ilidži. U sklopu Odjela nalazi se i bazen u kojem se sprovode određene fizikalne vježbe.

Prema riječima Asima Hidića, glavnog tehničara Odjela fizikalne terapije, ovdje se upućuju pacijenti sa preporukom specijaliste.

„Danas na programu imamo 103 pacijenta koji će doći u terminu od 8.00 do 16.00. Malo smo ograničeni sa kapacitetom, ali se trudimo da svi pacijenti budu zbrinuti u skladu sa protokolima liječenja. Bazen se redovno čisti, a voda se grije na 28 stepeni" navodi Hidić.

Prof.dr.Edina Tanović s Klinike za fizijatriju kazala je da se povećao broj pacijenata, u odnosu na prethodni period. Postoji interesovanje i pacijenata iz drugih zemalja.

„KCUS raspolaže veoma stručnim kadrom, te možemo s pravom reći da smo vodeći u ovoj oblasti medicine. U sklopu radne jediniceIlidža primjenjujemo više medicinskih procedura u liječenju naših pacijenata. To su sve vrste elektroterapije, ultrazvučna terapija, magnetoterapija, laseroterapija. Imamo veoma dobru salu za kineziterapiju, te bazen koji je pristupačan pacijentima. Bazen primjenjujemo za hidro kineziterapiju. Hidro kinezi terapija podrazumjeva vježbe u bazenu, a zbog velikog broja radi se u dva termina, svaki dan" – navela je prof.Tanović.

Prof.dr.Tanović naglasila je da se na ovoj Klinici sprovodi kontinuirani proces edukacija, a posebnu i dodatnu edukaciju prolaze fizioterapeuti koji rade s djecom.

„Metodologija rada s djecom je posebna i zahtjeva dodatnu edukaciju i angažman naših fizioterapeuta. Trenutno imamo 12- ero djece na terapiji" – kazala je.

Pacijentica Alma Gojak, već nekoliko mjeseci dolazi na vježbe. Predhodno je bila pacijentica Klinike za ortopediju i trumatologiju KCUS.

„ Imala sam saobraćajnu nesreću i operisana sam na KCUS. Bila sam pacijentica doc. dr. Đemila Omerovića i zaista moram uputiti sve pohvale osoblju ove Klinike, koje predano i profesionalno obavlja svoj posao. Sada sam pacijentica Klinike za fizijatriju i isto tako mogu reći sve najbolje. KCUS je postao vrhunska zdravstvena ustanova", rekla je Gojak.

Dvanestogodišnji pacijent Eman Arapović na vježbe je došao u pratnji nane Avdije Pinjo.

„Zaista smo zadovoljni sa kompletnom zdravstvenom uslugom u KCUS. Eman je operisan u julu 2017. godine u KCUS. Sada dolazimo ovdje da on vježba. Prezadovoljni smo, ovo nema nigdje na svijetu", poručila je nana Advija.

KCUS
KCUS - Četvrtak 22. mar/ožu 2018.
Do kraja ovog mjeseca isporuka novog MRI aparata
KCUS - Srijeda 21. mar/ožu 2018.
Nabavkom nove opreme KCUS iskoračio u budućnost
KCUS - Četvrtak 15. mar/ožu 2018.
Preuzeti članak Magazina Stav
KCUS - Petak 02. mar/ožu 2018.
Reagiranje na navode online magazina Žurnal
Objavljeno 23.3.2018 u 08:45
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 9 beba, od toga 6 dječaka i 3 djevojčice. - U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 156 pacijenata. U internističkoj ambulanti 56, a u hirurškoj ambulanti 100 pacijenata.