NASLOVNA TELEFONSKI IMENIK FAQ
19°C vrijeme
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 10 beba, od toga 5 dječaka i 5 djevojčica. - U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine KCUS pregledana su 193 pacijenata. U internističkoj 74, a u hirurškoj ambulanti 119 pacijenata.
Objavljeno : 23.3.2017 u 09:00 Svi izvještaji
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 10 beba, od toga 5 dječaka i 5 djevojčica.
U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine KCUS pregledana su 193 pacijenata. U internističkoj 74, a u hirurškoj ambulanti 119 pacijenata.
Facebook stranica Youtube kanal
BOS
ENG
Smanji tekst
Povečaj tekst
BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU
ETIČKA LINIJA
ANONIMNA PRIJAVA NEPRAVILNOSTI
+387 (0) 33 297 000
Centrala UKCS Informacije
O UKCS-U KLINIKE I SLUŽBE ODNOSI S JAVNOŠĆU KONKURSI I OGLASI ZAKONI KONTAKTI INFORMACIJA ZA PACIJENTE

Klinika za gastroenterohepatologiju

Klinika za gastroenterohepatologiju je osnovana 1974. godine. Za prvog šefa je imenovan prof.dr. Hasan Hadžijahić, potom prof. dr.Mehmed Gribajčević, prof. dr. Rusmir Mesihović i prof. dr. Zora Vukobrat-Bijedić. 2014. godine je osnovan Institut za gastroenterohepaotlogiju.

Institut za gastroenterohepatologiju prati najnovija dostignuća u dijagnostici i terapiji gastroenterohepatoloških oboljenja zahvaljujući kontinuiranoj edukaciji liječničkog osoblja u eminentim centrima u svijetu, te svakodnevnim praćenjem informacija iz oblasti gastroenterologije na autoriziranim web stranicama gastroenterohepatoloških udruženja u svijetu.

Liječnici Instituta su članovi internacionalnih asocijacija:

·EASL ( European Association of the Study of the Liver Disease),

·ESGE ( European Society of Gastrointestinal Endoscopy)

·IDCA ( International Digestive Cancer Alliance)

·AGA (American Gastroenteroenterology Association),

·ASGE ( American Society of gastrointestinal Endoscopy)

·ESPEN , ( European Society of Perenteral and Enteral Nutrition)

·ESGAR, ( European Society of Gastrointestinal radiology)

·ASNEMGE ( Association of National European and Mediteranean Societies of Gastroenterology).

·WGO ( World Gastroenterology Organization)

·OMED ( World organization for digestive endoscopy)

Zabilježena je kontinuirana uspješnost u naučnom radu realizacijom naučnih projekata putem Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta i međunarodnih projekata, kao i objavom velikog broja radova u indeksiranim medicinskim časopisima te nekoliko univerzitetskih udžbenika. Ostvarena je saradnja sa uglednim ustanovama iz oblasti endoskopije i transplantacijske medicine u inostranstvu(Istanbul Memorial Hospital, Maryland Baltimor Millitary Hospital, Bologna, Kings College Hospital London). Od 2004. godine se redovno svake godine, na najvišoj profesionalnoj razini održavaju dvodnevne Gastroenterološke škole i konferencija uz učešće i internacionalnih predavača te workshop sesijom sa live prezentacijom iz endoskopskih sala Instituta.

U skladu sa novim smjernicama u dijagnostici i terapiji gastrointestinalnih oboljenja od strane nadležnih udruženja uvedene su i nove dijagnostičke i terapeutske procedure.

Djelatnosti istituta su sljedeće:

- Proksimalna i distalna endoskopija, single i double baloon enteroskopija, capsula endoscopy, zaustavljanje krvarenja (mehanička i injekciona hemostaza), dilatacija, plasiranje stentova na različitim nivoima probavne cijevi (ezofagealni, pilorični, duodenalni , kolorektalni samoekspandibilni stent SEMS), vađenje stranog tijela, ligiranje i skleroziranje ezofagealnih varikoziteta, plasiranje Sengstaken-Blakemor sonde, argon plazma koagulacija krvarećih sudova u želucu i dvanaestopalačnom crijevu, skleroziranje hemoroidalnih nodusa, polipektomije, endoskopska submukozna disekcija (ESD), endoskopska mukozna resekcija (EMR), narrow band imaging (NBI), chromoendoscopy,perkutana endoskopska gastrostoma (PEG), perkutani ultrazvuk, ciljane i slijepe biopsije jetre, plasiranje nazogastrične sonde, djagnostička i terapeutska abdominalna punkcija

- Dijagnostički i terapeutski ERCP, ERCP sa biopsijom papile, brush citologijom,ekstrakcijom konkremenata iz bilijarnog stabla i implantacijom plastičnog/ metalnog stenta u bilijarno stablo, ERCP sa balon dilatacijom žučnih vodova, drenažom pankreatične pseudociste, plasiranjem nazobilijarnog katetera,Perkutana transhepatalna holangiografija (PTC) sa uspostavljanjem drenaže

- Dijagnostički i terapeutski endoskopski ultrazvuk (EUS), endoskopski ultrazvučni pregled gornjeg gastrointestinalnog trakta i rektuma sa finoiglenom biopsijom (FNA), EUS drenaža pankreatične ciste sa postavljanjem teflonskog gastro-cisto stenta, EUS drenaža pankreatične ciste sa postavljanjem metalnog gastro-cisto stenta, EUS vođena bilio-želučana drenaža

- Fibrotest i fibroscan, liječenje hroničnog B i C hepatitisa i autoimunog hepatitisa

- Uspješna primjena biološke terapije monoklonalnim antitijelima (anti-TNF antitijela)kao najsavremenije terapije u svijetu u liječenju IBD

 


mr.sci.med.dr. Aida Saray, Vršilac dužnosti šefa klinike za gastroenterohepatologiju

Sekretarijat klinike

tel. +387 33 297 246

DIP ambulanta

tel. +387 33 297 659