KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

Komisija za kontrolu bolovanja otkrila brojne nepravilnosti

Utorak 17. apr/tra 2018.

Nakon što je formirana u decembru prošle godine, Komisija za praćenje privremene spriječenosti za rad radnika KCUS, razmatrala je na desetine predmeta. U nekim slučajevima otkriveno je da su nezakonito korištena bolovanja.

Komisija je formirana zbog sprječavanja zloupotrebe bolovanja koja prouzrokuju otežan rad KCUS, vještačke liste čekanja i velike finansijske gubitke za KCUS. Već se primjećuju pozitivne promjene u smislu smanjenog broja uposlenika koji odlaze na bolovanje, a da nisu bolesni.

Kako ističu iz Komisije, ovo radno tijelo razmatra izvještaje kontrolora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS (ZZOKS), koji provjeru vrše na osnovu zahtjeva KCUS.

„Kontrolori uglavnom konstatuju da bolovanja nisu vođena u skladu sa Pravilnikom o postupku i kriterijima za utvrđivanje privremene spriječenosti za rad osiguranika. Nedavno smo na osnovu prijave šefa OJ otkrili uposlenika iz kuhinje, koji već dvije godine iz raznih razloga otvara bolovanje. Također, kontrolori ZZOKS su otkrili da našim pojedinim uposlenicima uredno vode bolovanja, ali doktor porodične medicine nema kontrole nad liječenjem pacijenta, on se sam vodi kroz bolovanje i sam prekida", naveli su iz Komisije.

Podsjećamo da su u KCUS otkriveni uposlenici koji su odsutni sa radnog mjesta zbog navodne bolesti, a provjerom je utvrđeno da rade u privatnoj praksi, da sami sebi pišu otpusna pisma iz ordinacija koje su u njihovom vlasništvu, da sami sebi propisuju bolovanje ili da bolovanje koriste u nekim drugim sferama interesovanja.

„ Svakodnevni protuzakonitim izostancima pojednih uposlenika ugrožava se funkcionisanje KCUS direktno, a indirektno život i zdravlje bolesnika koji moraju čekati zbog vještački nastalih listi čekanja ", kazali su iz Komisije.

Od 3.368 uposlenika KCUS-a, 10 posto je na bolovanju. U martu mjesecu na bolovanju do 42 dana, evidentirana su 283, a preko 42 dana 95 uposlenika.

 

PRESS KCUS

 

KCUS
KCUS - Srijeda 12. sep/ruj 2018.
OTVORENO PISMO JAVNOSTI
KCUS - Srijeda 29. aug/kol 2018.
KCUS prvi u FBiH uvodi testiranje na BRAF analizu
Objavljeno 20.8.2018 u 00:00
U toku proteklog vikenda u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 27 beba, od čega 15 dječaka i 12 djevojčica. - U toku proteklog vikenda u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 459 pacijenata. U hirurškoj ambulanti 172, a u internističkoj 287 pacijenata.