KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

Nakon potpuno jalovog mandata ministrica Ademaj prebacuje lopticu drugima

Petak 14. sep/ruj 2018.

Nakon izjave Zilhe Ademaj doktorica Sebija Izetbegović je odgovorila:

Iznenađena sam izjavom ministrice Ademaj. Izgleda da ona nije upoznata sa svojim obavezama i dužnostima. Možda bi konačno trebala da pročita svoj Ugovor, nakon 2,5 godine mandata.

Osnovna obaveza kantonalne ministrice je da se brine o zdravstvenom sistemu, na način da svi korisnici budu zadovoljni uslugom ali i uposlenici plaćama. Njena je dužnost propisati radno vrijeme, uskladiti rad u zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Rješenju o registraciji. Njena je dužnost platiti adekvatno uposlenike u zdravstvenom sistemu u Kantonu Sarajevo.

Zašto ministrica Ademaj spominje mene kao ključ, trebalo bi pitati nju.

Ali evo, podsjećam je da je ona ta koja sjedi na sjednicama Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Naravno, moram je pitati da li se sjeća koliko je novca dodatno namakla iz budžeta za JU Apoteke Sarajevo, čiji je direktor, kao i ona, SBB kadar.

Evo ja ću je podsjetiti: 2017.godine iznos je bio 580.000KM.

2018. godine iznos je bio 2.000.000KM za isti broj apoteka.

 

Da li je tada nekoga zvala telefonom? Da li je tada „ključ bio u njenom džepu"?

Zna ministrica Ademaj da se godišnje troši 350 – 360 miliona KM u zdravstvu KS. Pa ona je ekonomista, ne trebam joj ja to govoriti.

Zna ministrica Ademaj koliko i je i kome potpisala Saglasnosti za zapošljavanje i gdje, u svojem mandatu. Uostalom, lijepo je i pošteno da javno, i konačno, prizna da ne zna i ne može raditi svoj posao i da ga treba uraditi neko drugi.

Nije lijepo što nam je potrošila dragocjeno vrijeme, a ništa ozbiljno nije uradila za zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo.

Na kraju, nije lijepo da javno iznosi neistine, jer se u pravom sistemu ništa ne završava „jednim telefonskim pozivom", nego posvećenim i predanim radom.

Žao mi je što moram reći da je izjava ministrice Zilhe Ademaj djetinjasta, neozbiljna i krajnje populistička. Možda je samo željela da bude duhovita?

Ali evo, kako god bilo, spremna sam preuzeti i njen posao, ali da mi prebaci i svoju platu – može i telefonskim pozivom.

KCUS
KCUS - Srijeda 12. sep/ruj 2018.
OTVORENO PISMO JAVNOSTI
KCUS - Srijeda 29. aug/kol 2018.
KCUS prvi u FBiH uvodi testiranje na BRAF analizu
Objavljeno 20.8.2018 u 00:00
U toku proteklog vikenda u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 27 beba, od čega 15 dječaka i 12 djevojčica. - U toku proteklog vikenda u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 459 pacijenata. U hirurškoj ambulanti 172, a u internističkoj 287 pacijenata.