KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

Novosti - Klinika za hemodijalizu

Najveći nefrološki naučni skup BANTAO u Sarajevu

Ponedjeljak 17. jul/srp 2017.

Sarajevo će ove godine biti domaćin najznačajnijeg naučnog nefrološkog događaja, kongresa Bantao, koji će okupiti eminentne stručnjake iz oblasti nefrologije, dijalize i transplantacije. Učešće u Kongresu uzeti će više stotina nefrologa, a tokom Kongresa će se održati   "Regionalni workshop"  pod okriljem ISN-a (International Society of Nephrology) , gdje će biti predstavljen program Sister Renal Center programa u BiH, koji će voditi prof.dr.Rumeyza Kazancioglu ,predsjednik Komisije za jugoistočnu Evropu.

 

ERA-EDTA (Evropsko udruženje nefrologa) oformilo je Aktivacioni komitet  za jugoistočnu Evropu sa ciljem poboljšanja edukacije iz oblasti  nefrologije, dijalize i transplantacije  u zemljama čiji je član i BiH. Značajno je da će se sasatanak Aktivacionog komiteta održati za vrijeme održavanja Bantao Kongresa u Sarajevu.

 

Tokom ceremonije otvaranja  ISN će dodijeliti tzv. "Pioneer  Award" za  Istočnu i Centralnu Evropu, koju je u 2016. god dobila prof.dr.Ayla  San iz Turske, a nagradu će uručiti  dosadašnji predsjednik ISN-a John Felly i prof.dr. Rumeyza Kazancioglu, što predstavlja  i veliko priznanje za samu Bantao organizaciju kao i Udruženje nefrologa BiH.

 

BANTAO Kongres   će se održati uperiodu od 4. do 8.oktobra 2017 godine, u okviru kojeg se održava i prateći CME kurs (kurs kontinuirane medicinske  edukacije ),koji je pod okriljem ERA -EDTA  (Evropskog udruženja nefrologa)  i ISN (Svjetskog udruženja nefrologa ).

 

Kongresu će prisustvovati ljekari iz 11 zemalja jugoistočne Evrope kao i predsjednik ERA-EDTA  i  bivši predsjednik ISN.

 

Klinika za hemodijalizu - Ponedjeljak 17. jul/srp 2017.
Najveći nefrološki naučni skup BANTAO u Sarajevu
Klinika za hemodijalizu - Petak 23. jun/lip 2017.
Izdata brošura o vaskularnim pristupima za hemodijalizu
Klinika za hemodijalizu - Petak 17. feb/vel 2017.
Priznanje za mr.sci.dr.Nejru Prohić
Klinika za hemodijalizu - Utorak 19. jul/srp 2016.
CME kurs „Nephrology applied omics“
Klinika za hemodijalizu - Petak 15. jul/srp 2016.
Priznanje Klinici za hemodijalizu
Klinika za hemodijalizu - Petak 15. jul/srp 2016.
Edukacioni grant za mr. sc. dr. Nejru Prohić
Klinika za hemodijalizu - Utorak 14. jun/lip 2016.
Simpozij – Akutna bubrežna ozljeda
Klinika za hemodijalizu - Četvrtak 09. jun/lip 2016.
Stručno predavanje Krvni pristup za dijalizu
Klinika za hemodijalizu - Srijeda 08. jun/lip 2016.
Uposlenici Klinike za hemodijalizu na kongresu nefrologa u Beču
Objavljeno 20.8.2018 u 00:00
U toku proteklog vikenda u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 27 beba, od čega 15 dječaka i 12 djevojčica. - U toku proteklog vikenda u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 459 pacijenata. U hirurškoj ambulanti 172, a u internističkoj 287 pacijenata.