KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

Novosti - Klinika za vaskularnu hirurgiju

Završen projekat Razvoj vaskularne hirurgije UKCS i Republike Češke

Ponedjeljak 11. nov/stu 2013.
Danas je u Institutu za naučnoistraživački rad i razvoj KCUS-a,  održana konferencija za medije, a cilj je bio prezentacija završne faze projekta "Razvoja vaskularne hirurgije” za 2013. godinu čiji je donator Republika Češka, a ujedno je potpisan i protokol o završetku projekta. Prisutnima se ispred Kliničkoga centra Univerziteta u Sarajevu, obratio prof. dr.  Damir Aganović, generalni direktor, koji je istakao važnost saradnje, te uvezanosti naših stručnjaka sa stručnjacima iz Češke. Ukazao je na pomake koji su napravljeni kada je vaskularna hirurgija u pitanju, te edukaciju koja je omogućena  našim stručnjacima na najboljim klinikama u Pragu i Brnu.Ispred Federalnog ministarstva zdravstva BiH, prisutnima se obratio pomoćnik Ministra, gosp. Goran Čerkez.

 "Ovo je jedna od vrlo efektnih pomoći za KCUS, jer zahvaljujući njoj on je postao vodeća institucija u oblasti vaskularne hirurgije, i to isključivo zaslugom Republike Češke, koja je pored velikih donacija vršila i edukaciju naših ljekara. I sada sa sigurnošću možemo reći da imamo ovaj segment u skladu sa Evropskim. Zahvaljujem se ambasadoru gosp. Tomášu Szunyogu koji je kontinuirano pomogao i ulagao u ovaj projekat, te u ime Federalnog ministarstva BiH  i svih onih koji koriste naše usluge želim, još jednom, da Vam se zahvalim”. Direktor Razvojene agencije Republike Češke, gosp. Michal Kaplan, govorio je o važnosti samog projekta te mogućnosti nastavka uspješne saradnje u skorijoj budućnosti.

 "Uvijek se trudimo da naši projekti budu efikasni i dugotrajni te da daju pozitivan ishod. Zato je, naravno, važno što ovaj projekat ne uključuje samo ispostavu opreme, već ima i edukativni dio. Naši eksperti zajedno sa ekspertima iz KCUS-a će procjeniti kakav je  napredak učinjen, te mogući nastavak saradnje” - istakao je gosp. Kaplan.Ambasador Republike Češke NJ.E. Tomáš Szunyog se tokom obraćanja osvrnuo na sve projekte koji su urađeni na KCUS-u, te implementaciji budućih.

"Ovo je projekat koji se sastojao od dvije faze. Prva faza trajala je pet godina i uloženo je cca. 1,3 miliona Eura, a uključivala je Sarajevo, Banja Luku i Mostar, te  druga faza  koja je trajala dvije godine i u kojoj je uloženo ukupno cca. 480.000 Eura, a uključeno je bilo Sarajevo i Banja Luka. Trudit ćemo se da budemo kao donatori prisutni do 2017. godine, tako da ima prostora za nove projekte, a u decembru će u posjetu KCUS-u doći češki eksperti zahvaljujući čijem mišljenju i odluci ćemo vidjeti dalji tok saradnje” - kazao je gosp. Szunyog. 

Vrijednost isporučene robe:
    C-arm u vrijednosti: 148.923 Eura.
    Operacioni stol u vrijednosti: 20.270 Eura.
    Zaštitna odjeća protiv RTG zračenja u vrijednosti: 3257 Eura.

Ukupna vrijednost projekta za KCU u Sarajevu je 172.450 Eura.
Klinika za vaskularnu hirurgiju - Ponedjeljak 11. nov/stu 2013.
Završen projekat Razvoj vaskularne hirurgije UKCS i Republike Češke
Klinika za vaskularnu hirurgiju - Petak 01. nov/stu 2013.
Press - Završen projekat za vaskularnu hirurgiju
Klinika za vaskularnu hirurgiju - Petak 13. sep/ruj 2013.
Odbrana magistarskog rada dr. Sid Solaković
Klinika za vaskularnu hirurgiju - Ponedjeljak 22. jul/srp 2013.
Vaskularna hirurgija dobija novu opremu
Klinika za vaskularnu hirurgiju - Utorak 30. apr/tra 2013.
Odbrana doktorske disertacije dr. sc. med. Nedžad Rustempašić
Objavljeno 20.8.2018 u 00:00
U toku proteklog vikenda u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 27 beba, od čega 15 dječaka i 12 djevojčica. - U toku proteklog vikenda u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 459 pacijenata. U hirurškoj ambulanti 172, a u internističkoj 287 pacijenata.