NASLOVNA TELEFONSKI IMENIK FAQ
°C vrijeme
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 5 beba, od toga 2 dječaka i 3 djevojčica. - U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 211 pacijenata. U internističkoj 86, a u hirurškoj ambulanti 125 pacijenata.
Objavljeno : 19.1.2018 u 08:45 Svi izvještaji
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 5 beba, od toga 2 dječaka i 3 djevojčica.
U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 211 pacijenata. U internističkoj 86, a u hirurškoj ambulanti 125 pacijenata.
Facebook stranica Youtube kanal
BOS
ENG
Smanji tekst
Povečaj tekst
BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU
ETIČKA LINIJA
ANONIMNA PRIJAVA NEPRAVILNOSTI
+387 (0) 33 297 000
Centrala UKCS Informacije
O UKCS-U KLINIKE I SLUŽBE ODNOSI S JAVNOŠĆU KONKURSI I OGLASI ZAKONI KONTAKTI INFORMACIJA ZA PACIJENTE

Obilježen Svjetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama

Petak 05. maj/svi 2017.

Klinički centar Univerziteta u  Sarajevu i ove godine tradicionalno učestvuje u kampanji obilježavanja „Svjetskog dana higijene ruku u zdravstvenim ustanovama", koja se obilježava u skladu sa kalendarom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

 

Želeći skrenuti pozornost na bitnost higijene ruku u prevenciji infekcija, u svrhu edukacije građana, u auli DIP-a postavljen je info pult, u okviru kojeg su timovi medicinskih sestara i tehničara dijelili  pacijentima i posjetiocima KCUS-a edukativne promo flyere, te vršili besplatnu dezinfekciju ruku.

 

Glavna sestra Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, dipl.med.sestra Ernela Eminović, istakla je da je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu  i ove godine podržao kampanju, nastojeći ukazati uposlenicima, pacijentima i posjetiocima KCUS-a na bitnost dezinfekcije i održavanja higijene ruku.

 

„Pravilna dezinfekcija i održavanje higijene ruku je najbolji način očuvanja zdravlja, te prevencije prijenosa i širenja bakterija, koje su uzročnik nastanka mnogih bolesti. Kampanja o bitnosti održavanja higijene ruku održava se danas u cijelom svijetu, a Klinički centar Univerziteta u Sarajevu će i u budućnosti nastojati biti dijelom iste " – istakla je glavna sestra KCUS-a, Ernela Eminović.

 

Glavna laborantica Laboratorije za kontrolu bolničkih infekcija KCUS-a, mr.Azra Čamdžić, dipl.ing. MLD,  kazala je da se na KCUS-u mnogo radi na sprječavanju nastanka i širenja bolničkih infekcija a ponosni su na trenutno stanje u toj medicinskoj ustanovi.

 „Prevencija nam je jača strana, imamo ljude na terenu koji prate stanje na klinikama" - kazala je mr. Čamdžić. 

Kampanja predstavlja značajan dio edukacije zdravstvenih radnika, posvećene poboljšanju i održavanju higijene ruku na pravi način i u pravo vrijeme, kako bi se na adekvatan način smanjio broj bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama.

U okviru obilježavanja "Svjetskog dana higijene ruku u zdravstvenim ustanovama” danas je u Velikom amfiteatru KCUS održano predavanje o temi  „Higijena ruku" za uposlenike i studente.   

KCUS
KCUS - Srijeda 10. jan/sij 2018.
Preuzeti tekst iz Sedmičnog časopisa STAV