NASLOVNA TELEFONSKI IMENIK FAQ
°C vrijeme
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je12 beba, od toga 4 dječaka i 8 djevojčica. - U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 14 pacijenata. U internističkoj ambulanti 6, a u hirurškoj ambulanti 8 pacijenata.
Objavljeno : 21.11.2017 u 00:00 Svi izvještaji
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je12 beba, od toga 4 dječaka i 8 djevojčica.
U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 14 pacijenata. U internističkoj ambulanti 6, a u hirurškoj ambulanti 8 pacijenata.
Facebook stranica Youtube kanal
BOS
ENG
Smanji tekst
Povečaj tekst
BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU
ETIČKA LINIJA
ANONIMNA PRIJAVA NEPRAVILNOSTI
+387 (0) 33 297 000
Centrala UKCS Informacije
O UKCS-U KLINIKE I SLUŽBE ODNOSI S JAVNOŠĆU KONKURSI I OGLASI ZAKONI KONTAKTI INFORMACIJA ZA PACIJENTE

Podrška Agencije TIKA Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu

Četvrtak 24. nov/stu 2016.
Press konferencija povodom potpisivanja Protokola u cilju implementacije projekta „Završetak izgradnje 13. sprata CMB-a Klinike za hematologiju" od strane Vlade Republike Turske, Agencije za saradnju i koordinaciju - TIKA,održana je danas u sali Instituta za NIRR KCUS.  

Konferenciji su prisustvovali generalna direktorica KCUS, prof.dr.Sebija Izetbegović, ambasador Republike Turske u BiH, NJ.E. gospodin Haldun Koç, Koordinator TIKA-e za BiH, prof. dr. Birol ÇETİN i šefica Klinike za hematologiju, doc.dr.Alma Sofo Hafizović. 

Projekat je od izuzetno velikog značaja za Kliniku za hematologiju i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, jer će realizacijom istog biti poboljšanji uslovi liječenja pacijenata, čije zdravlje je primarni cilj.
„Agencija TIKA je u nekoliko pregovora sa menadžmentom KCUS odlučila pomoći izgradnju Centralnog medicinskog bloka. Kao što  ime kaže  to je centralna zgrada u koju imamo u doglednoj budućnosti namjeru preseliti sve pacijente i koncentrirati većinu hospitalnih prostore. Projekat izgradnje CMB-a je  projekat koji je trenutni menadžment naslijedio, a čija realizacija je započela 1998.godine. Riječ je o vrlo ambicioznom i vrlo velikom projektu, a do sada je izgrađeno 16.400 kvadratnih metara od ukupno 50.000 kvadrata, koliko obuhvata CMB. Sve je to teklo prilično sporo, a plan ovog menadžmenta je izgraditi preostalih 33.600 kvadratnih metara CMB-a. To je veliki i obavezujući rad, posebno s obzirom na stanje koje smo zatekli kada smo preuzeli KCUS. Na Klinici za hematologiju zatekli smo pacijente u uslovima koji su bili ispod svakog standarda, ponižavajućim i za bolesnike, i za uposlenike. Vrlo brzo smo pronašli kratkoročno rješenje za izmještanje tih pacijenata u prostor bivše Endokrinologije i stvaranje boljih uslova za njihov boravak u bolnici. To su pacijenti koji većinom imaju maligne bolesti i pored obnove prostora, cilj nam je obnoviti i opremu na Klinici, koja je zastarjela" - kazala je prof.dr. Sebija Izetbegović.

Šefica Klinike za hematologiju KCUS-a doc.dr. Alma Sofo Hafizović rekla je da su uposlenici ove klinike donedavno radili u neuslovnom prostoru, te da će donacija TIKA-e omogućiti i početak prve faze u standardnom pristupu liječenju hematoloških pacijenata.
„To se posebno odnosi na proširivanje djelatnosti na polju autologne transplantacije i stvaranja uslova da uskoro započnemo rad na novoj proceduri alogenične transplantacije matičnih ćelija. Na taj način bismo zadržali i velika novčana sredstva u našoj državi" – naglasila je doc.dr. Sofo Hafizović.

Koordinator Agencije TIKA za BiH prof.dr. Birol Çetin podsjetio je da je TIKA do sada u našoj zemlji realizirala oko 800 projekata, od čega 20 iz oblasti medicine.
„Protokol koji smo potpisali danas podrazumijeva izgradnju i uređenje prostora od oko 1.700 kvadratnih metara na Klinici za hematologiju. Slijedi raspisivanje tendera za izvođača radova, a nadamo se da ćemo sve završiti i prije zadanog roka od osam mjeseci" – istakao je Çetin.

Ambasador Republike Turske u BiH,NJ.E. gospodin Haldun Koç, istakao je da mu je velika čast i zadovoljstvo obavljati svoju diplomatsku misiju u Bosni i Hercegovini, te da se u BiH osjeća kao u svojoj drugoj kući. 
„Spremnost za saradnju i podršku BiH postoji kod velikog broja naših kompanija, a kroz ovakve projekte vide se i konkretne aktivnosti u tom smislu.Ono što posebno olakšava saradnju naše dvije zemlje je i gostoprimstvo na koje nailazimo te prilika koja nam je pružena u Bosni i Hercegovini.Veoma je bitno prisustvo TIKA-e , Ziraat Banke i drugih privrednih subjekata u Bosni i Hercegovini, koji daju doprinos razvoju i zapošljavanju, a moj prioritet tokom obavljanja diplomatske misije u BiH biti će usmjeren na davanje podrške ekonomskom i svakom drugom razvoju ove zemlje" – kazao je ambasador Koç.
KCUS
KCUS - Ponedjeljak 20. nov/stu 2017.
Preuzeti tekst Novinske agencije FENA
KCUS - Petak 17. nov/stu 2017.
Preuzeti tekst s portala radiosarajevo.ba
KCUS - Četvrtak 16. nov/stu 2017.
Preuzeti tekst Magazina Stav
KCUS - Srijeda 15. nov/stu 2017.
KUM zbrinuo pacijente nakon sinoćnjeg požara
KCUS - Utorak 14. nov/stu 2017.
Svjetski dan borbe protiv dijabetesa
KCUS - Ponedjeljak 13. nov/stu 2017.
Uspješno završen Tečaj neonatalne reanimacije