NASLOVNA TELEFONSKI IMENIK FAQ
°C vrijeme
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 7 beba, od toga 3 dječaka i 4 djevojčice. - U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 212 pacijenata. U internističkoj ambulanti 71, a u hirurškoj ambulanti 141 pacijent.
Objavljeno : 20.10.2017 u 09:00 Svi izvještaji
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 7 beba, od toga 3 dječaka i 4 djevojčice.
U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 212 pacijenata. U internističkoj ambulanti 71, a u hirurškoj ambulanti 141 pacijent.
Facebook stranica Youtube kanal
BOS
ENG
Smanji tekst
Povečaj tekst
BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU
ETIČKA LINIJA
ANONIMNA PRIJAVA NEPRAVILNOSTI
+387 (0) 33 297 000
Centrala UKCS Informacije
O UKCS-U KLINIKE I SLUŽBE ODNOSI S JAVNOŠĆU KONKURSI I OGLASI ZAKONI KONTAKTI INFORMACIJA ZA PACIJENTE

Posjeta Roditeljskoj kući u Sarajevu

Petak 29. sep/ruj 2017.

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović i generalna direktorica KCUS, prof.dr.Sebija Izetbegović, posjetile su  Roditeljsku kuću u Sarajevu, čija je namjena smještaj roditelja i djece koji dolaze izvan Kantona Sarajevo, a borave u glavnom gradu BiH radi liječenja malignih oboljenja.

Tokom posjete Roditeljskoj kući predsjednica FBIH i generalna direktorica KCUS razgovarale su s korisnicima kuće, a posjeti je prisustvovao i direktor Discipline za zdravlje djeteta KCUS, prof.dr.Edo Hasanbegović, koji je izrazio zadovoljstvo odličnom saradnjom sa Udruženjem "Srce za djecu oboljelu od raka u FBiH" , koje se stara o Roditeljskoj kući.

Predsjednica FBIH, Melika Mahmutbegović, izrazila je zadovoljstvo radom Roditeljske kuće, ističući da je ovo projekat koji se mora podržati, te bi se trebao naći u redovnog finansiranja, bilo to iz sredstava budžeta Vlade FBiH ili Kantona.

„Podržavala sam rad Roditeljske kuće i moram kazati da sam veoma sretna što u BiH postoji ovakav objekat. Roditelji koji imaju bolesnu djecu se nađu u velikim problemima, a posebno roditelji koji u Sarajevo dođu iz udaljenijih dijelova BiH i kojima je potreban smještaj. Psihosocijalna pomoć koju roditelji i djeca dobiju u ovom objektu je od velikog značaja" – naglasila je Mahmutbegović.

Predsednica FBiH naglasila je odličan ljekara koji liječe djecu i Roditeljske kuće, te da takav odnos u konačnici poboljšava rezultate liječenja.

Generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović istakla je da, nažalost, broj malignih oboljenja raste, ali da su rezultati liječenja svake godine bolji.

Moramo se potruditi da paleta citostatika bude što šira i bolje primjenjiva te da poboljšavamo uslove za pacijente. S pacijentima Roditeljske kuće imamo direktnu sponu putem pedijatrijskog Hematoonkološkog odjeljenja, a u budućnosti želimo osigurati da naši pacijenti nemaju potrebu da se liječe u inostranstvu, odnosno da dobiju hiruršku uslugu u Sarajevu, što bi značajno pojeftinilo njihovo liječenje, a mi bismo mogli osigurati najbolje citostatike" - kazala je prof.dr. Izetbegović.

Direktor Discipline za zdravlje djeteta na KCUS-u Edo Hasanbegović ističe da je projekt Roditeljske kuće sigurno najbolji u jugoistočnoj Evropi te da je u posljednjih 20 godina izliječeno više od 1.000 pacijenata.

„Nekada je leukemija kod djece bila smrtonosna, međutim, to više nije tako. Mi smo u posljednjih dvadesetak godina izliječili više od 1.000 pacijenata oboljelih od leukemije i solidnih tumora. Prije rata u BiH procenat izliječenih je bio manji od pet posto. Niti u jednoj grani medicine nije napravljen takav iskorak kao u dječijoj hematoonkologiji. Pratimo evropske standarde i sigurno je da ćemo još napredovati" – kazao je prof.dr. Hasanbegović.

Predsjednik Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka u FBiH" Fikret Kubat smatra da je Roditeljska kuća najbolji primjer kako treba da izgleda javno-privatno partnerstvo, te istaka veliko zadovoljstvo saradnjom sa KCUS.

 

KCUS
KCUS - Petak 20. okt/lis 2017.
SAOPĆENJE ZA JAVNOST
KCUS - Petak 20. okt/lis 2017.
Informacija za javnost
KCUS - Petak 13. okt/lis 2017.
PREUZETO SAOPĆENJE SINDIKATA KCUS
KCUS - Četvrtak 12. okt/lis 2017.
Uspješno završen Kongres BANTAO
KCUS - Ponedjeljak 09. okt/lis 2017.
OBAVJEŠTENJE ZA PACIJENTE
Klinika za dermatovenerologiju - Ponedjeljak 09. okt/lis 2017.
U Ženevi održan 26. Kongres Evropske Akademije dermatovenerologa
KCUS - Ponedjeljak 02. okt/lis 2017.
Klinici za očne bolesti uručena dva značajna aparata