KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Ponedjeljak 10. apr/tra 2017.

Imajući u vidu niz neistinitih informacija, objavljenih putem određenih medija, kojima se narušava ugled najstarije i najveće zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovni, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kako bi javnost bila upoznata sa istinom želimo Vas informisati o sljedećem:

Netačne su informacije da je generalna direktorica KCUS, prof.dr.Sebija Izetbegović, ili bilo ko od članova Uprave, zabranio davanje izjava ljekara i medicinskog osoblja KCUS. Istina je da procedura o javnim istupima uposlenika KCUS postoji već dugi niz godina, te je ista naslijeđena po dolasku novog menadžmenta.

Ljekari mogu davati izjave u skladu sa dugogodišnim postojećim procedurama, te se u tom smislu nije izmjenilo ništa, izuzev da se medijiski nastupi realiziraju van radnog vremena. U okviru radnog vremena ljekari i medicinsko osoblje moraju za prioritet imati pacijente, jer KCUS i postoji radi pacijenata i njihova dobrobit je ispred davanja izjava ili bilo kojih drugih aktivnosti.

Također, ljekari mogu u slobodno vrijeme davati izjave iz oblasti struke, te ako tema nije KCUS, ljekarima nije potrebna saglasnost Kabineta generalne direktorice.

Istina  je da u KCUS vlada radna disciplina, da se pacijent poštuje i da je na prvom mjestu, da se radi na suzbijanju zloupotreba radnog vremena na račun pacijenta, što nekima ne ide u prilog, te shvatamo razlog njihovog negodovanja.

U pogledu smjena  i imenovanja novih kadrova, ova praksa također nije ništa novo.

Svaki menadžer zadržava pravo na imenovanje novih kadrova, te ovo nije novina. Ova praksa sprovodila se i ranije u KCUS, kao što se sprovodi u svim drugim ustanovama. Ono što je bitno pri imenovanju novih kadrova na šefovska mjesta, jeste da se radi o veoma stručnim osobama, koje su u potpunosti dorasle funkcijama na koje se imenuju.

Imenovanja se rade isključivo u skladu sa zakonskim odredbama, bez da se povrjeđuju bilo čija prava. 

 


KCUS
KCUS - Četvrtak 22. mar/ožu 2018.
Do kraja ovog mjeseca isporuka novog MRI aparata
KCUS - Srijeda 21. mar/ožu 2018.
Nabavkom nove opreme KCUS iskoračio u budućnost
KCUS - Četvrtak 15. mar/ožu 2018.
Preuzeti članak Magazina Stav
KCUS - Petak 02. mar/ožu 2018.
Reagiranje na navode online magazina Žurnal
Objavljeno 23.3.2018 u 08:45
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 9 beba, od toga 6 dječaka i 3 djevojčice. - U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 156 pacijenata. U internističkoj ambulanti 56, a u hirurškoj ambulanti 100 pacijenata.