KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

Svjetski dan podrške oboljelim od epilepsije

Ponedjeljak 27. mar/ožu 2017.


Danas se obilježava 26. mart svjetski dan podrške oboljelima od epilepsije i u skladu s tim, poveli smo akciju "Ljubičasti dan".

Epilepsija je jedno od najčešćih neuroloških oboljenja i predstavlja poremećaj funkcije mozga koji se očituje epileptičnim napadima – iznenadnim epizodama poremećene motorike, senzibiliteta, ponašanja, percepcije, a u određenom broju slučajeva i svijesti. Smatra se da u svijetu više od 50 miliona ljudi boluje od epilepsije a u Evropi oko šest miliona ljudi.

Osobe s epilepsijom izložene su stigmatizaciji i predrasudama: čak 40 posto djece s epilepsijom ima probleme u školi zbog nerazumijevanja, a stopa nezaposlenosti među osobama s epilepsijom u Evropi je i dalje visoka. Od 2008. godine, na inicijativu devetogodišnje djevojčice Kasidi Megan iz Nove Škotske (Kanada) uz pomoć Nacionalne organizacije za epilepsiju, obilježava se "Ljubičasti dan” kao dan podrške oboljelima i podizanja svijesti o epilepsiji.

Cilj ovakvog okupljanja je povećanje svijesti cjelokupne javnosti o značaju podrške oboljelima od epilepsije, te o činjenici da se sa standardnim antiepilepticima ova bolest u 75 posto slučajeva uspješno liječi i da oboljeli od ove bolesti imaju normalan životni vijek i normalno funkcionišu.

Tim povodom, ove godine će Klinika za neurologiju i Institut za NIRR KCUS-a 27.03.2017. godine organizovati jednosatno druženje od 13.00 do 14.00 sati sa našim pacijentima i članovima njihovih porodica u prostorijama Instituta za naučnoistraživački rad i razvoj, a ujedno će biti upriličen i razgovor sa građanstvom na ovu temu.

Bosna i Hercegovina zajedno sa više od 120 zemlja obilježava Svjetski dan podrške oboljelim od epilepsije.

 

KCUS
KCUS - Četvrtak 26. apr/tra 2018.
Uveden režim redovnih posjeta bolesnicima u KCUS
Objavljeno 14.5.2018 u 08:18
U toku proteklog vikenda u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 26 beba, od čega 14 dječaka i 12 djevojčica. - U toku proteklog vikenda u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 411 pacijenata. U hirurškoj ambulanti 271, a u internističkoj 140 pacijenata.