KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

USPJEŠNO URAĐENE DVIJE KADAVERIČNE TRANSPLANTACIJE U KCUS

Subota 04. feb/vel 2017.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu jučer su uspješno urađene dvije kadaverične transplantacije, kod pacijenata starije životne dobi. Operativni zahvati urađeni su zahvaljujući uspješnoj koordinaciji Kliničkih centara u Sarajevu i Tuzli, te bolnice u Zenici.

U izvođenju ovih, veoma zahtjevnih operativnih zahvata, učestvovao je veliki tim ljekara, koji su po dobijanju informacije da postoji donor organa, veoma brzo bili spremni za intervenciju.

„Po dobijanju informacije od Centra za transplantaciju koji djeluje pri Federalnom ministarstvu zdravstva, veoma brzo smo formirali timove ljekara, te stupili u kontakt sa pacijentima, kao i Kliničkim centrom u Tuzli i bolnicom u Zenici, gdje je urađena eksplantacija organa.Operativni proces uspješno je protekao, a prvi postoperativni pokazatelji su veoma dobri" - istakla je šefica Klinike za nefrologiju, prof.dr.Senija Rašić.

Prof.dr.Rašić izrazila je veliku zahvalnost generalnoj direktorici KCUS, prof.dr.Sebiji Izetbegović, koja daje punu podršku razvoju transplantacione medicine u KCUS, ali i svim ostalim granama medicine u cilju pružanja što boljih zdravstvenih usluga pacijentima.

„Posebno bih istakla i činjenicu da se Zenica do sada ističe po broju donora organa, te se iskreno nadamo da će ovaj primjeri slijediti i ostali gradovi" – kazalaje prof.dr.Rašić.

Direktor hirurških disciplina , prof.dr.Dželaludin Junuzović kazao je da Klinički centar Univeziteta u Sarajevu radi na revitalizaciji i unaprijeđenju transplantacione medicine, te da su ovedvije transplantacije najbolji dokaz toga.

„Naš cilj je očuvanje i unaprijeđenje zdravlja svih naših pacijenata, te konstantno radimo na profesionalnom usavršavanju i nadogradnji, u svim oblastima. Dvije kadaverične operacije, koje smo uradili u koordinaciji sa kolegama iz KC Tuzla i bolnice Zenica, su zahvaljujući odličnoj i brzoj reakciji svih nas, protekle u najboljem mogućem redu.Prvi postoperativni tok protiče uredno, a pacijenti su odmah promokrili, što je veoma dobar znak" – kazao je direktor Hirurških disciplina, prof.dr.Dželaludin Junuzović.

KCUS
KCUS - Četvrtak 15. mar/ožu 2018.
Preuzeti članak Magazina Stav
KCUS - Petak 02. mar/ožu 2018.
Reagiranje na navode online magazina Žurnal
KCUS - Srijeda 28. feb/vel 2018.
Demanti online magazinu Žurnal
KCUS - Utorak 27. feb/vel 2018.
Obustavljene posjete u KCUS
Objavljeno 19.3.2018 u 08:23
U toku proteklog vikenda u Klinici za porodiljstvo KCUS rođene su 23 bebe, od čega 13 dječaka i 10 djevojčica. - U toku proteklog vikenda u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 419 pacijenata. U hirurškoj ambulanti 227, a u internističkoj 192 pacijenta.