KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

Veliki iskorak Klinike za fizijatriju KCUS Nabavljena tri sofisticirana aparata najnovije tehnologije

Četvrtak 05. jul/srp 2018.

Klinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KCUS dobila je tri nova sofisticirana aparata, vrijednosti 170.000KM. Riječ je o savremenim aparatima koji se koriste za terapiju teških neuroloških, lokomotornih i povreda i oboljenja kičmenog stuba, kao i  u neinvazivnoj i bezbolnoj metodi magnetne terapije.

 

Prema riječima šefice Klinike, prof.dr.Narcise Vavra - Hadžiahmetović , ovo je prva značajna nabavka opreme, od početka rada Klinike na lokalitetu Koševo.

 

„ Zahvaljujući podršci i razumijevanju menadžmenta KCUS i generalne direktorice, naši pacijenti od sada će imati vrhunsku uslugu, kakva se pruža u velikim svjetskim centrima. Aparati će omogućiti neuporedivo kvalitetnije liječenje, u odnosu na sve prethodne godine, te znatno olakšati rad našim uposlenicima" – izjavila je prof.dr.- Vavra - Hadžiahmetović.

Ona pojašnjava da se  aparat za neurorehabilitaciju i lokomotorne povrede koristi za jačanje mišića, razvoj koordinacije, stabilizacije i propriocepcije.

„Programi propriocepcije do sada su se obavljali na zastarjelom i znatno neučinkovitijem aparatu. Korištenjem novog aparata mnogo bolje i brže ćemo jačati mišićni i koštani sistem kod naših bolesnika. Drugi aparat je terapijski i trakcioni sistem, koji se koristi za liječenje povreda ili bolesti kičmenog stuba. Ovakvim pacijentima neophodno je provesti konzervativni tretman. Zahvaljujući novom aparatu skratićemo proces rehabilitacije, te eventualno izbjeći operativne zahvate, čime direktno utičemo i na smanjenje materijalnih troškova pacijenata" – navela je prof.dr.Vavra – Hadžiahmetović.

Treći nabaljeni aparat koristi se za funkcionalnu magnetnu stimulaciju, koji predstavlja bezbolnu i neinvazivnu metodu magnetne terapije. On omogućava stimulaciju dubokih mišićnih struktura, bez direktnog dodira.

Glavna sestra Klinike, Safeta Beglerović, DMS, ističe da su preseljenjem  Klinike u nove prostorije, u zgradu Klinike za ortopediju i traumatologiju, vidno poboljšani uvjeti boravka pacijenata.

„Bolesničke sobe su moderno opremljene, prostrane i svjetle. Pozitivne promjene su vidne, kako u pogledu uvjeta boravka naših pacijenata, tako i u pogledu općeg radnog ambijenta. Zahvalni smo što, nakon dugog niza godina, imamo podršku i razumijevanje menadžmenta" - navela je Beglerović.

Generalna direktorica KCUS, prof.dr. Sebija Izetbegović, istakla je da se u KCUS strategijski vrši nabavka nove opreme i aparata, što ranije nije bio slučaj.

„ Pacijenti su prioritet u KCUS. To dokazujemo svakim danom, predanim radom i činjenicom da smo u samo dvije godine postali prepoznatljivi po kvaliteti i vrhunskim uslugama.Uspjeli smo riješiti sve goruće probleme, naslijeđene od prethodnog menadžmenta. Aparati koje smo nabavili za Kliniku za fizijatriju nikada nisu zanavljani. Riječ je o aparatima najnovije tehnologije. Mi ispunjavamo naša obećanja"– izjavila je prof.dr.Izetbegović.

 

 

 

KCUS
KCUS - Utorak 17. jul/srp 2018.
Poništenje oglasa medicinski tehničar – gipser
KCUS - Srijeda 11. jul/srp 2018.
11.JULI DAN ŽALOSTI ZA SVE DOBRE I ČESTITE LJUDE
KCUS - Četvrtak 05. jul/srp 2018.
Medicinski tim KCUS i ove godine u Srebrenici
KCUS - Ponedjeljak 02. jul/srp 2018.
KCUS: Nova metoda primjenjena kod 50 pacijenata
Objavljeno 18.7.2018 u 09:00
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 11 beba, od toga 5 dječaka i 6 djevojčica. - U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 189 pacijenata. U internističkoj ambulanti 72, a u hirurškoj ambulanti 117 pacijenata.