KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

Veliko priznanje Klinici za hemodijalizu KCUS

Petak 23. jun/lip 2017.

SvjetskiKongres Nefrologije u organizaciji Internacionalnog Udruženja za Nefrologiju („International Society of Nephrology" – ISN), održan je krajem aprila, u Mexico City-ju (WCN).

Fokus ovogodišnjeg WCN-a,po prvi put, bio je na jednom od najvećih problema svijeta, a posebno Latinske Amerike i Meksika, a to je dijabetes i dijabetična nefropatija.

U okviru programa Kongresa posebna pažnja posvećena je transplantacionoj i kliničkoj nefrologiji, akutnoj bubrežnoj insuficijenciji, hroničnoj bubrežnoj insuficijenciji, dijalizi i transplantaciji bubrega.

WCN je bio koncipiran kao jedinstveni globalni sastanak, sa jedinstvenim pristupom međunarodnim ekspertima u liječenju bolesti bubrega, istraživanju i njezi. Kongres je pružio vrhunsku razmjenu znanja između najboljih eksperata u polju nefrologije i dijabetologije, a dopunjen je kursevima koji su pružali uvid u najnovija istraživanja na polju nefrologije u posljednje dvije godine („Nephrology Biennial Review – NBR"), kao i kursevima interventne nefrologije, pato-nefrologije, te uvida u kliničke i epidemiološke studije.

Klinika za Hemodijalizu, Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu i Institut za bolesti bubrega u Sheffield-u „Sheffield Kidney Institute" (Engleska) postali su SRC u 2013. godini i trenutno se nalaze na najvišem nivou SRC postignuća - nivo A.

Ljekar Klinike za hemodijalizu KCUS, mr.sci.dr.Fahrudin Mašnić, je u okviru ISN WCN-a 2017., predstavio postignuća sestrinskih nefroloških centara Klinike za hemodijalizu, Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu i Instituta za bolesti bubrega u Sheffield-u, sa poster prezentacijom u okviru moderirane sesije i u okviru SRC sesije WCN-a.

Sama prezentacija je predstavila Projekat, koji je obuhvatao, trenutno vjerovatno najbitnije aspekte nefrologije u Bosni i Hercegovini, a to je prevencija akutne bubrežne ozljede (ABO), kao i uvođenje jednistvenih vodiča za akutnu bubrežnu ozljedu i hroničnu bubrežnu insuficijenciju, kao pomoć ne-nefrolozima. Također, uvođenje automatizovane eGFR za procjenu bubrežne funkcije u praksu Primarne zdravstvene zaštite i UKCS-a, u mnogome je olakšalo rano prepoznavanje ABO.

Projekat je bez sumnje uspio podići profil i svjesnost o akutnoj i hroničnoj bubrežnoj insuficijenciji u ne-nefrološkoj zajednici i smanjiti veliki problem kasnog javljanja uznapredovale hronične bubrežne insuficijencije. Ovo postignuće i sam projekat je prvi kao takav u regiji, a Klinika za hemodijalizu KCUS je time postala „Center of excellence", dobivši veliko stručno priznanje, koje dodijeljuje Internacionalno udruženje nefrologa (ISN).

 

 

KCUS
KCUS - Srijeda 11. jul/srp 2018.
11.JULI DAN ŽALOSTI ZA SVE DOBRE I ČESTITE LJUDE
KCUS - Četvrtak 05. jul/srp 2018.
Medicinski tim KCUS i ove godine u Srebrenici
KCUS - Ponedjeljak 02. jul/srp 2018.
KCUS: Nova metoda primjenjena kod 50 pacijenata
KCUS - Četvrtak 28. jun/lip 2018.
KCUS nastavlja napredak
Objavljeno 28.6.2018 u 08:00
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 8 beba, od toga 6 dječaka i 2 djevojčice. - U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine pregledana su 186 pacijenta. U internističkoj 77, a u hirurškoj ambulanti 109 pacijenta.